top of page

ZÄ°HÄ°N KURAMI VE SOSYAL BECERÄ°LER

​

Zihin kuramı sosyal etkileÅŸimde bulunduÄŸumuz kiÅŸinin farklı bir algı, istek, inanışa sahip olduÄŸunu fark edebilmeyi, imalarını, jest ve mimiklerini yorumlayabilmeyi duygu ve düÅŸüncelerini anlayarak buna göre davranışları düzenleyebilmeyi ifade eder.

Zihin kuramı bebeklikten itibaren geliÅŸmeye baÅŸladığı düÅŸünülen sosyal davranışlarla iliÅŸkili biliÅŸsel bir alandır. BaÅŸkalarının duygularını ve düÅŸüncelerini anlayamamak sosyal hayatta sorunlara yol açabilir. Ä°letiÅŸimde ÅŸakalar, mecazlar, beden dili, sözsüz iletiÅŸim vb yollarla ifade edilen duygu ve düÅŸüncelerin doÄŸru anlaşılması ve uygun tepkilerin verilmesi önemlidir.

​

Sosyal geliÅŸim bebeÄŸin diÄŸer bebeklere ve yetiÅŸkinlerin iletiÅŸimlerine verdiÄŸi tepkilerle baÅŸlar. Bir bebeÄŸin etkileÅŸimden memnun olup olmadığı verdiÄŸi tepkilerle anlaşılır. Jest ve mimiklerin taklidi, karşılıklı geliÅŸen sosyal gülme olarak tanımladığımız tepkilerle baÅŸlayan sosyal geliÅŸim, çocuk büyüdükçe farkında olarak iletiÅŸime geçme, beklentileri fark etme, sembolik oyunlar, isteklere karşı duyarlı olma, duygusal ifadeleri kullanma ve karşısındakinin duygularını fark edebilme gibi aÅŸamalarla geliÅŸmeye devam eder.

​

Sosyal beceriler, iliÅŸkiyi baÅŸlatma, sürdürebilme, oyun becerileri, iÅŸ birliÄŸi yapabilme, arkadaÅŸlık kurabilme, sorun çözebilme, kendi duygularını ve baÅŸkalarının duygularını tanıyabilme, ifade edebilme becerileri gibi alanları içerir. Çocuktan beklenen yaÅŸ geliÅŸimine uygun sosyal becerileri davranışa yansıtabilmesidir. Zihin kuramı sosyal becerilerin biliÅŸsel boyutu olarak düÅŸünülür. ÖrneÄŸin, yaptığı espriyle arkadaşının kızmasına neden olan bir çocuÄŸun niyeti aslında onu kızdırmak deÄŸildir. Arkadaşından özür dilemesi sosyal bir beceriyi içeren bir davranıştır. Davranışa neden olan duygu ve düÅŸünce ise sosyal becerilerin biliÅŸsel boyutu olarak zihin kuramı kaynaklıdır.

​

DüÅŸünce, duygu ve davranış arasındaki iliÅŸkiyi görebilmek zihin kuramının önemli bir parçasıdır.

​

Bir diÄŸer deyiÅŸle zihin kuramı, baÅŸkalarının düÅŸünceleri, inançları, istekleri ve niyetlerinden bir anlam çıkarabilmek, söylemek istediklerine baÄŸlı olarak nasıl davranabileceklerine yönelik ön görüde bulunmaktır.

​

Zihin Kuramı Testleri sosyal, duygusal ve biliÅŸsel alanların deÄŸerlendirildiÄŸi görevlerden, sorulardan, hikâyelerden oluÅŸur. Zihin kuramı yeterliliklerini deÄŸerlendiren testlerin yanı sıra gözlemler ve aileden alınan bilgiler doÄŸrultusunda çocuk için en uygun yöntemler belirlenerek eÄŸitim programı oluÅŸturulur. Bu eÄŸitim programının aile ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde yürütülmesi önemlidir.

bottom of page