top of page

 “PASS BiliÅŸsel Müdahale Programı” CAS (Cognitive Assessment System) ve benzeri biliÅŸsel deÄŸerlendirme uygulaması sonrasında çocuÄŸun biliÅŸsel performansına yönelik oluÅŸturulan nöropsikolojik temelli bir teoriye dayanan bir programdır.

 

ÇocuÄŸa özgü oluÅŸturulan program, temel akademik becerilerin biliÅŸsel iÅŸlem alt yapısını oluÅŸturan ve biliÅŸsel performansı destekleyici çalışmaları içeren bir programdır.

 

*BiliÅŸsel Ä°ÅŸlemler ve PASS Teorisi 

PASS Teorisi, zekayı biliÅŸsel iÅŸlemler olarak yeniden kavramsallaÅŸtıran bir görüÅŸ ortaya koymaktadır. Bu teori insanın biliÅŸsel fonksiyonlarını, bilginin zeminini oluÅŸturan iÅŸlemler olarak kabul edilen Planlama, Dikkat, EÅŸzamanlı ve Ardıl biliÅŸsel iÅŸlemlere dayandırmaktadır (Das et. Al., 1994).

 

Bu teoriye göre insanın biliÅŸsel aktiviteleri 4 parçadan oluÅŸmaktadır:

PASS Teorisi, DAS, NAGLIERI ve KIRBY (1994) tarafından günümüz teorik ve uygulamalı psikoloji alanlarının özetlenmesi ile oluÅŸturulmuÅŸtur. DAS ve arkadaÅŸları, (1966, 1970, 1973, 1976, 1980, 1982) PASS Teorisi ile biliÅŸsel görüÅŸlere dayalı olarak zekayı yeniden yorumlamakta ve bunu yaparken de Luria’nın görüÅŸleriyle baÄŸlantı kurmaktadırlar (Das, Kirby ve Jarman, 1979).

 

Das ve arkadaÅŸları, PASS biliÅŸsel iÅŸlemlerinin insanın biliÅŸsel fonksiyonlarının temel yapıları olduÄŸunu ileri sürmüÅŸlerdir.

  • BiliÅŸsel kontrolü saÄŸlayan planlama iÅŸlemleri.

  • Ä°stenilen amaca ulaÅŸmak için iÅŸlemlerin kullanımı, kararlılık ve kendini

kontrol, belli bir süre içinde odaklanmış seçici biliÅŸsel aktiviteyi saÄŸlayan dikkat iÅŸlemleri.

  • Bilgi üzerinde iÅŸlem yapmanın iki formu olan EÅŸzamanlı ve Ardıl BiliÅŸsel iÅŸlemler.

 

*Ä°stanbul Üniversitesi Sürekli EÄŸitim Merkezi CAS ÖlçeÄŸi ve PASS Teorisi Tanıtım yazısından faydalanılmıştır.

bottom of page